Na de uitvaart

 

Na de drukke periode rondom de uitvaart wordt het stiller. Er komt ook een einde aan ons intensieve contact. Dat wil niet zeggen dat we niet meer voor u klaarstaan. U kunt Zielhuis Uitvaart altijd bellen wanneer u nog vragen heeft.

 

Enkele weken na de uitvaart nemen we contact met u op om te horen hoe het met u gaat en of u een afrondend nagesprek op prijs stelt. U ontvangt de factuur en informatie over onze nazorg. Wellicht zijn er zaken waarbij we u verder kunnen helpen zoals bijvoorbeeld bedankkaartjes, de keuze over de asbestemming of een grafmonument.

 

Afhandelen van de nalatenschap

Ook na de uitvaart moet u nog verschillende zaken regelen. U heeft van ons het boekje Zorgen erna ontvangen, met informatie over de administratieve en financiële afhandeling, de erfenis, het informeren van instanties en het opzeggen van lidmaatschappen.

Ook hierbij is het fijn om niet alles alleen te hoeven doen: Is er iemand die u kan helpen en met u mee kan denken? Mocht u er niet uitkomen dan kan Zielhuis Uitvaart u doorverwijzen naar een onafhankelijke specialist in het afhandelen van nalatenschappen of administratie.

 

Na de crematie: asbestemming

De as moet wettelijk vier weken bewaard worden in het crematorium. U ontvangt ongeveer drie weken na de crematie een brief van het crematorium met informatie en het verzoek om een afspraak te maken om de as op te halen. Misschien vindt u het fijn om de as zo snel mogelijk de door u gewenste bestemming te geven. Er is geen haast bij: het crematorium bewaart de as kosteloos een half jaar en zal de as nooit zonder uw toestemming verstrooien. Tijdens het nagesprek bespreken wij met u uw wensen rondom asbestemming en de mogelijkheden.

 

Na de begrafenis: grafmonument

Na de begrafenis duurt het enkele maanden voordat er een grafsteen op het graf geplaatst kan worden, de grond moet namelijk eerst voldoende inklinken. Als u het graf in de tussentijd niet naamloos wilt laten zijn, kunt een tijdelijke grafmarkering aanbrengen. U kunt daarvoor zelf een naambordje maken, maar de begraafplaats kan er ook voor zorgen.

 

De kosten van een grafsteen staan niet op de uitvaartfactuur. In principe regelen nabestaanden dit zelf met een steenhouwerij. Wij kunnen wel meedenken en u doorverwijzen.

 

Rouwverwerking

Zielhuis Uitvaart organiseert ook rouwverwerking. U kunt ons altijd bellen wanneer klachten die voortkomen uit het verlies aanhouden.

Mensen in rouw zetten stappen vooruit en soms weer achteruit. Rouw kan voelen alsof je in een achtbaan zit, of in een vacuüm, alsof je geen controle hebt. Er zijn geen vaste regels voor rouw en voor hoe lang dit proces duurt, het gaat met pieken en dalen. Rouwen vraagt letterlijk rouwarbeid. Het vergt energie en kan gepaard gaan met lichamelijke klachten, zoals een slechte concentratie, vergeetachtigheid, slechte nachtrust en vermoeidheid.

 

Soms kan het rouwproces een verschuiving in uw contacten teweegbrengen, ook in eigen familie- en vriendenkring. U kunt het gevoel hebben dat u er alleen voor staat. Als uw psychische of lichamelijke klachten door rouw aanhouden en u belemmeren om (weer) deel te nemen aan het leven, schroom niet om ons te bellen. Zielhuis Uitvaart werkt samen met rouwbegeleiders die werken vanuit diverse specialismen. Wij helpen om een professional te vinden die bij u past.

 

 

  • Ervaringen na de uitvaart nettie

    Toen mijn man overleed was mijn beste vriendin mijn steun en toeverlaat. Ook haar partner hielp me met klusjes in huis. Na een tijd merkte ik dat het niet meer zo soepel ging, ze kwam minder. ‘Ben je er nog niet overheen?’ vroeg ze een keer. Nee!! Over liefde kom je niet zomaar heen … ik vond het juist steeds moeilijker worden.

    Nettie

 

  • Zielhuis Uitvaart   Utrechtsedwarsstraat 85c  1017 WD Amsterdam
    Bij overlijden zijn wij dag en nacht bereikbaar  06 267 930 77 
    info@zielhuis-uitvaart.nl