persoonlijk en betrokken, voor elk budget

Persoonlijke uitvaart

Zielhuis Uitvaart geeft ruimte voor eigen ideeën en ondersteunt u bij het vormgeven van een persoonlijk afscheid. Een uitvaart voorbereiden is een aaneenschakeling van keuzes maken. Op deze pagina geven we algemene informatie over wat aan de orde komt bij het regelen van een crematie of begrafenis, geillustreerd met mogelijkheden. Een uitvaart is altijd maatwerk: bij ons staat voorop dat het gaat zoals u het wilt. Wij denken met u mee en kunnen passende suggesties aanreiken.

 

Begraven of cremeren

De keuze voor begraven of cremeren is zeer persoonlijk. Familietradities, religie en de kosten kunnen hierbij een rol spelen. Er wordt ons vaak gevraagd wat het milieu meer belast: begraven of cremeren. Volgens onderzoek maakt dat nauwelijks uit. Begraven legt meer beslag op de ruimte, cremeren meer op energie. Het zijn vaak gevoelsmatige aspecten die de uiteindelijke keuze bepalen.

Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. De kosten van begraven variëren per begraafplaats. Wij kunnen u informeren over de prijzen en de mogelijkheden.

 

Rouwkaart of advertentie

U kiest op welke manier u anderen op de hoogte brengt van het overlijden. Dit kan met een rouwbrief of rouwkaart. Door een passende tekst, een foto of andere afbeelding, speciale vormgeving of papierkeuze krijgt de kaart een persoonlijk karakter. Wij kunnen u hierbij helpen, maken een zetproef en zorgen voor een snelle afhandeling bij de drukker.

U kunt ook gebruik maken van e-mail, social media, een website, condoleance register of een rouwadvertentie in een krant.

 

Kist, mand, opbaarplank

Zielhuis Uitvaart heeft een uitgebreide collectie van reguliere- en alternatieve kisten, grafmanden en opbaarplanken, in verschillende prijscategorieën. Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een milieuvriendelijke kist, kunt u het beste kiezen voor een snelgroeiende houtsoort zoals populier, een opbaarplank, een Fair Trade mand of een kist van sloophout of steigerhout. 

 

Wij werken zoveel mogelijk met kleinschalige kistenfabrikanten en ambachtslieden. Als u een baar gebruikt, wordt de overledene bedekt met een doek. Dat kan met een speciaal daarvoor gemaakte wade, maar ook met bijvoorbeeld het favoriete dekbedovertrek.

U kunt ook zelf een kist of opbaarplank maken. Het is wel van belang om rekening te houden met toegestane materialen en maten, wij kunnen u daarover u informeren. Zielhuis Uitvaart kan ook een zelfbouw uitvaartkist pakket leveren.

 

Het dragen van de kist is een eretaak. Op de schouders dragen is niet zwaarder dan aan de hand. Wij oefenen dat altijd vooraf met de familieleden en vrienden die het op het afscheid gaan doen. Het is ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en de overledene lopend te begeleiden.

 

Rouwvervoer

Naast de traditionele rouwauto bestaan er vele opties voor rouwvervoer. Zoals de uitvaartbus, motor met zijspan, loopkoets, per boot naar Zorgvlied of met de (bak)fiets en fietsstoet naar de Nieuwe Ooster. Zelf rijden met de eigen auto, bus of camper is ook toegestaan.

 

Afscheidslocatie

Het is mogelijk om het afscheid of de condoleance in een andere locatie dan de aula van het crematorium of de begraafplaats te houden, bijvoorbeeld thuis of op een plek waar u graag komt.

Een kerk, theater, culturele ruimte, boot of restaurant nodigt uit tot een intieme bijeenkomst, met ruimte en tijd om te herdenken en elkaar te ontmoeten. Zielhuis Uitvaart heeft een uitgebreid aanbod van alternatieve afscheidslocaties.

 

Uitvaartbijeenkomst

Het programma van de afscheidsbijeenkomst kunt u organiseren zoals u dat wilt. Wij kunnen u desgewenst suggesties aanreiken. Zielhuis Uitvaart beschikt over een uitgebreid netwerk van (biologische) cateraars, muzikanten, (natuur)bloemisten, (humanistische) voorgangers, uitvaartfotografen, etc.

Ook is het goed om na te denken wat er na afloop gebeurt. Gaat u met een selecte groep mensen samen eten, nog even naar het stamcafé, uitwaaien op het strand of liever meteen naar huis?

 

Diversiteit

Zielhuis Uitvaart is gespecialiseerd in persoonlijke uitvaarten. Het persoonlijke zit hem vaak niet in buitengewone zaken, maar gaat vooral over respect en aandacht voor hoe iemand bij leven was. De diversiteit in mensen maakt ons werk bijzonder. Wij sluiten aan bij uw levensovertuiging, leefstijl, cultuur of religie. Daarnaast hebben wij specifieke aandacht en ervaring met groene uitvaarten, homovriendelijke uitvaarten (roze uitvaart) en multiculturele uitvaarten (specialisatie: Surinaamse uitvaart) en voor Portugees en Spaanstaligen. Funeral Español Amsterdam y Funeral Português Amsterdam.

 

Zielhuis Uitvaart verzorgt ook uitvaarten in Amsterdam Noord, uitvaarten in Diemen en uitvaarten in Amstelveen en vele andere plaatsen rondom Amsterdam.

 

 

 

In het stilstaan bij de dood en het vormgeven van het afscheid mag het leven voelbaar zijn; daarin werken we graag samen met u.

 

 • Ervaringen de uitvaart hannah

  Mijn vriendin was boeddhist, ze had een belangrijke taak in het Zencentrum. Toen ze ziek werd heeft ze gevraagd of daar een afscheidsritueel gehouden kon worden. Twee uur lang liepen mensen stil naar binnen, gingen zitten en waakten bij haar, terwijl zij daar lag, in een zelfgemaakte wade. Ik vond het prachtig, zo helemaal zonder woorden.

  Hannah

 • Ervaringen de uitvaart anneke

  We merkten dat we vast zaten in ‘Afscheidsdienst, begraven en dan condoleren'. Het was een verademing om te merken dat het ook anders kon. In zijn stamcafé  kwam iedereen bij elkaar, er was een betrekkelijk kort officieel moment en daarna was er condoleren. Nou ja, condoleren: het had veel meer het karakter van ontmoeten en  praten. Daarna zijn we met de intimi naar de begraafplaats gegaan.

  Anneke

 

 • Zielhuis Uitvaart   Utrechtsedwarsstraat 85c  1017 WD Amsterdam
  Bij overlijden zijn wij dag en nacht bereikbaar  06 267 930 77 
  info@zielhuis-uitvaart.nl